Allt fler munskydd och plasthandskar i våra avlopp

Bild

I Kalmar Vattens pumpstationer och i reningsverket har nu pandemin börjat sätta sina spår. Munskydd, plasthandskar och desinfektionsservetter blir allt vanligare och ställer till problem.

Istället för att kasta använda engångsartiklar i soptunnan väljer en del att spola ner det i toaletten.

– Antalet engångsartiklar som kan relateras till pandemin har ökat i våra avloppssystem den senaste tiden. Oavsett vad för skräp som spolas ned så orsakar det stopp som leder till ökat underhåll av våra ledningar och pumpstationer, säger Helena Bergman, drifttekniker på Kalmar Vatten.

Hur ska man då göra med använda engångsartiklar? Enligt Region Kalmar kan man tryggt kasta munskydd, plasthandskar och desinfektionsservetter i soptunnan. Ett tips är att alltid ha en soptunna bredvid toaletten. I toaletten får nämligen bara kiss, bajs och toalettpapper spolas ner.

Att det spolas ner skräp i avloppen är ett stort problem sedan tidigare. På Kalmar Vatten tömmer vi cirka två ton skräp varje vecka och varje år spolas det ner cirka 15 000 ton skräp i hela Sverige, enligt Svenskt Vatten.

Enligt Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, så kostar skräpet som svenskarna spolar ner någonstans mellan 10 till 30 kronor per person och år, kostnader som belastar invånarna själva.

– Det kanske inte låter så mycket, men för en stad med 100 000 invånare blir det en till tre miljoner kronor helt i onödan, säger Anders.

För mer information, kontakta:

Camilla Garnman, kommunikationsansvarig
camilla.garnman@kvab.kalmar.se

 

Publicerad: 10 mars 2021