Påryd, VA-förnyelse
Kalmar Vatten förnyar ledningsnätet för dricksvatten och spillvatten i Påryd. Dessutom kommer dagvattennätet att förstärkas. Arbetet sker i 4 etapper under 2023-2026.
Senaste status
Etapp 1 - Slutfört
Etapp 2 Pågår och beräknas pågå till och med november 2024.
Område som berörs
Etapp 1: Peter Sandgrens väg – Ödbyholmsvägen – Jonas Backe – Pårydsgatan
Etapp 2: Del av Kyrkgatan – Ekvägen
Etapp 3: Del av Industrigatan – Toffelvägen
Etapp 4A: Ossians väg – del av Bäverdalsvägen – Fagervägen
4B1: Del av Bäverdalsvägen – Minkvägen – Luciavägen
4B2: Klivägen – Europavägen
4C: Del av Pårydsgatan – Läxvägen
4D1: Bobinvägen
4D2: Brånavägen – del av Pårydsgatan – Smedjeplan
Efter Kalmar Vattens arbeten är det Kalmar kommun som står för asfaltering och återställning.
I kartan kan du zooma in och ut för att se pågående VA-arbeten i Kalmar.
Klicka på vattendroppen eller etapplinjerna för mer information.
Detta gör vi
- Kalmar Vatten förnyar vatten- och avloppsledningsnätet i Påryd.
- Även ledningarna för regn- och dräneringsvatten, det vi kallar dagvattenledningar, kommer att byggas ut.
- Ledningarna förnyas fram till fastigheters förbindelsepunkt, som vanligtvis ligger cirka 0,5 meter från fastighetsgränsen.
Hur påverkar detta mig?
Under byggarbetet kommer fastigheter i området påverkas av störningar i vattendistributionen och vi gör vårt bästa för att förhindra problem för boende och verksamheter i området. Tidvis kan det komma att påverka trafik, tillfarter och parkeringsmöjligheter.
Kalmar Vatten informerar löpande om arbetet och hur detta påverkar respektive fastighetsägare via brevutskick, sms och information här på vår webbplats.
Kalmar Vatten ansvarar för att informera fastighetsägare om störningar i vattendistributionen. För dig som har hyresgäster är det viktigt att du ser till att information kommer vidare till alla berörda i god tid.
Information att dela ut till hyresgäster (länk pdf) Pdf, 95.8 kB.
I enstaka fall kan vi behöva beträda tomter för att utreda eventuella felkopplingar eller oklarheter. Varje fastighetsägare ansvarar för att ledningarna på tomten är i bra skick och att regn- och dräneringsvatten tas om hand på ett korrekt sätt.
Varför byter vi ut ledningarna?
Området i etapp 1 ses som ett riskområde för tillskottsvatten* samtidigt som stora delar av huvudledningarna är belägna inom kvartersmark. Området har ett stort befintligt underhållsbehov på spillvattennätet väster om Jonas Backe. Risken är även stor för kommande problem och driftstörningar på vattennätet som i huvudsak består av galvledningar varför behov av förnyelse råder.
Att byta ut gamla vattenledningar är nödvändigt för att säkra dricksvattenkvalitén och förebygga att ledningarna går sönder. Läckage kan skapa problem för både enskilda fastighetsägare och för de gemensamma systemen och kan orsaka exempelvis källaröversvämningar.
Förnyelsearbetet är också ett steg i vårt miljöarbete för att avlasta reningsverket och även för att bygga bort dåliga ledningar som inte kan hantera avloppsvattnet på ett säkert sätt vid kraftiga regn eller snösmältning.
* Tillskottsvatten är allt vatten som inte är spillvatten men som avleds i spillvattenledningar (exempelvis dag-, grund- och dräneringsvatten)
Läs mer om vårt arbete med förnyelse av ledningsnätet
Kontakt
Kontakt via kundservice: 010-357 02 00 eller info@kalmarvatten.se
Allmänna frågor:
Ulf Olsson, projektledare
Frågor om anläggningsarbeten på plats:
Kent Fridlund, arbetsledare
Frågor om avgifter:
Josefina Harrysson, abonnentingenjör