Here you can translate kalmarvatten.se into your language.

Flyttanmälan

Jag ska hyra ut min fastighet, hur gör jag med vattenfakturan?

Det finns här två alternativ för dig som fastighetsägare. Vi kan antingen hjälpa dig att distribuera vattenfakturan direkt till din hyresgäst, gör då en flyttanmälan. Eller så fortsätter vi att skicka vattenfakturan till dig och du gör upp med din hyresgäst hur vattenavgifterna ska betalas.

Som sagt, vi hjälper gärna till att distribuera vattenfakturan direkt till din hyresgäst. Då behöver vi samma uppgifter som vid ett vanligt ägarbyte och du kan använda dig av vår blankett flyttanmälan.

Vad som är viktigt att känna till är att om din hyresgäst inte betalar för sig är det du som fastighetsägare som i grunden är betalningsskyldig (enligt Lag 2006:412 om allmänna vattentjänster). I praktiken innebär det att om det går så långt att vi stänger av vattnet till din fastighet kommer vi inte sätta på det igen förrän skulden är reglerad även om din hyresgäst har flyttat ut. Detta gör att många väljer att på något sätt inkludera vattenförbrukningen i hyran till sin hyresgäst och istället vara noggrann med att läsa av hur mycket vatten som går åt. Ring gärna till oss på kundservice så förklarar vi mer.

 

Stänger ni av vattnet i samband med att säljarna flyttar ut?

Nej. Vi stänger inte av vattnet bara för att det blir nya ägare till en fastighet.

Kommer ni ut och läser av när vi flyttar?

Nej. Du som säljer din fastighet ansvarar för att Kalmar Vatten får in korrekta uppgifter så att fastigheten kan lämnas över till nästa ägare. Det gäller både uppgifter om de som köper fastigheten, när de nya tar över och vad vattenmätaren visade i samband med överlåtelsen. Vi rekommenderar att både säljare och köpare läser av vattenmätaren tillsammans om möjligheter finns. Det går också bra att fotografera mätaren och maila oss en bild på vattenmätaren där mätarställningen syns. 

Så här gör du en flyttanmälan

Har du köpt eller sålt en fastighet? Eller ska du hyra ut ditt hus? Då använder du dig av blanketten flyttanmälan. Meddela kundservice så snart köpet är klart så vi kan påbörja ett flyttärende. Så länge vi inte har fått in någon anmälan om ägarbyte är det säljaren som forsätter att få fakturan.

Fyll i blanketten flyttblankett. Du kan antingen fylla i den direkt på skärmen och maila den till oss eller skriva ut den och skicka den per post. Tänk på att läsa av vattenmätaren på överlåtelsedagen eller i samband med att du flyttar ut och inte längre kommer använda något vatten.

När vi får in blanketten och alla uppgifter är redovisade flyttar vi över fastighetens abonnemang på den nya ägaren och slutfakturerar säljaren.

Till den nya ägaren skickar vi ut ett välkomstbrev med information om vår verksamhet och om våra tjänster. 

Förbättringsförslag