Here you can translate kalmarvatten.se into your language.

Vi uppmärksammar världstoalettdagen!

Vi uppmärksammar världstoalettdagen!

Den 19 november har FN utlyst till Världstoalettdagen. Vi i Sverige tar tillgången på toaletter många gånger för självklar men nästan två tredjedelar av världens befolkning har inte tillgång till en säker toalett. Låt oss därför tillsammans vårda det vi har och endast använda toaletten till det den är till för, kiss, bajs och toalettpapper.

Vattnet vi använder för tvätt, toalett, dusch och matlagning rör sig i ett kretslopp som går runt, runt, runt. Ju bättre vi är på att sköta om detta kretslopp, desto bättre förutsättningar för rent vatten kan vi förvänta oss. I detta kretslopp dyker det upp ämnen som vi måste begränsa eller till och med sätta stopp för. Ett sådan gift är silver.

Vissa sportkläder läcker silver

Det finns idag en rad produkter som säljs som antibakteriella eller luktfria. För att uppnå detta har kläderna många gånger behandlats med silver. Silver är ett grundämne som är giftigt när det kommer i fel sammanhang och utgör ett hot mot bottenlevande organismer i sjöar och hav. Tungmetaller slår också ut möjligheten att återföra näring till jordbruket via avloppsslammet. Kalmar har Sveriges bästa slam! Hjälp oss att behålla kvalitén!

Vi vet idag att antibakteriellt silver från behandlade textilier är den största kända källan till silver i reningsverken. I en studie som Svenskt Vatten låtit göra visar det sig att 31-90 procent av silvret har läckt ut redan efter 10 tvättar och visst hade du tänkt använda det längre än så? Här kan du visa din konsumentmakt. Fråga i butiken om plagget är behandlat med antibakteriellt silver och välj bort varor som skadar miljön.
 

Mer information

Förbättringsförslag