Värdefulla vatten

Gädda i vattendrag. Foto: Johan Hammar

Foto: Johan Hammar (bilden är beskuren)

Mellan 7 april och 13 maj bjuder Kalmar Vatten in till en interaktiv fotoutställning - utomhus - med storslagna vattenfotografier av naturfotografen Johan Hammar. Varmt välkommen!

 • Utställningen är utomhus och pågår mellan 7 april och 13 maj på Kaggensgatan (mellan Jordbroporten och Storgatan) i Kalmar.
 • Den utgörs av 20 fotografier från olika fantastiska vattenmiljöer från hela vårt land.
 • Bilderna exponeras på skyltar i storformat.
 • Utställningen är interaktiv och lärande för alla åldrar.
 • Gratis och öppet dygnet runt.
 • Genom utställningen vill vi lyfta frågan om vattnets värde. Rent vatten är en ovärderlig tillgång som vi måste vårda tillsammans.

Invigning

Välkommen att delta vid invigningen den 7 april, klockan 11:00 vid Jordbroporten på Kaggensgatan.

OM UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLA VATTEN

Text: Johan Hammar

I Sverige har vi en fantastisk mångfald av vattenmiljöer som stora delar av världen saknar. Det finns 95 700 sjöar, 550 000 km rinnande vatten och närmare 5 000 arter lever i och kring våra sötvatten. Vi är dessutom ett av världens våtmarksrikaste länder, vi har 250 glaciärer och under ett år fylls varje kvadratmeter av landets yta med i genomsnitt 700 liter vatten i form av regn och snö. I ett globalt perspektiv är vi oerhört bortskämda med vatten. Men rent vatten är ingen självklarhet.

Genom historien har vi påverkat våra vatten väldigt negativt genom utsläpp och miljögifter, vattenkraftsutbyggnad, flottledsrensning samt utdikning av sjöar och våtmarker. Det har gjort att många arter försvunnit eller minskat väldigt kraftigt. Men trenden har vänt och vattenmiljöer återskapas över hela Sverige och våra vatten mår betydligt bättre än för 50 år sedan. Utdikade våtmarker återskapas, älvar som varit rensade får tillbaka sten och block och torrlagda åfåror återfår sitt vattenflöde när olönsamma vattenkraftverk läggs ned och arter som varit på gränsen till utrotning är på väg tillbaka. Alla dessa åtgärder bidrar till att vi får en bättre vattenkvalitet och det gynnar inte bara de organismer som lever i och kring våra vatten. Det gynnar även oss.

I mer än två år har fotografen och filmaren Johan Hammar rest från norr till söder för att dokumentera våra fantastiska sötvattensmiljöer och några av de arter som lever i och kring våra vatten. Arbetet har tagit honom upp i luften och ner under ytan. Han har besökt glaciärer, älvar, bäckar, åar, våtmarker, sjöar, källor och småvatten. Sällan fotograferade arter och miljöer får liv genom hans bilder och berättelser. Johan har också skildrar hotet mot våra vattenmiljöer men framför allt arbetet med att återställa och återskapa vattenmiljöer.

Målet är att berätta om våra sötvatten på spännande, intressant och lite nytt sätt. Förutom att fotografera och filma har Johan även spelat in ljud och filmat i 360 VR. För första gången i Sverige kan man dyka ner under vattenytan och uppleva livet under ytan med hjälp av VR glasögon utan att bli blöt. En hisnande upplevelse. I februari 2018 kom boken Sötvatten – en värld av liv och sedan dess har Johan varit en flitigt anlitad föreläsare i hela landet. Utomhusutställningen Värdefulla Vatten har tidigare visats i Umeå, Malmö, Lidköping, Nyköping och nu kommer den till Kalmar.

Syftet med projektet är att öka förståelsen och kunskapen om hur livsnödvändigt det är med orörda, levande och friska vatten. För både människor och djur.

En kvinna tittar på storbild utomhus och scannar QR-kod för att få information om bilden. Foto: Johan Hammar

En interaktiv och lärande fotoutställning. Foto: Johan Hammar (bilden är beskuren)

Kontakt

 • Kundservice

  0480-45 12 10

  info@kvab.kalmar.se

  Besöksadress

  Trädgårdsgatan 10

  Postadress

  Box 817, 391 28 Kalmar

  Öppettider:
  Måndag­–torsdag: 08:00–16:00
  Fredag: 08:00–15:30
  Lunchstängt: 11.30–12.30

Fler sidor inom om kalmar vatten ab

Uppdrag och mål

Vi producerar och levererar dricksvatten samt renar avloppsvatten i Kalmar.

Hållbarhetsarbete

Vår kärnverksamhet är hållbarhet. Här kan du se på vilket sätt vi arbetar.

Lediga tjänster

Här finns de lediga tjänster vi har just nu. Välkommen med din ansökan.

Organisation

Så är Kalmar Vatten organiserat. Styrelse, ledningsgrupp och avdelningar.

Pressrum

Kontaktpersoner och material för media.

Ekonomi och statistik

Ekonomi, statistik, fakturering och årsredovisningar.

Så fungerar VA-branschen

Så fungerar VA-branschen

Senast uppdaterad: 20 mars 2020
Publicerad: 10 mars 2020