Frågor och svar om spillvatten
Reningsverket har som uppgift att ta emot och rena spillvatten av hushållskaraktär. Alltså kiss, bajs och toapapper från toaletten. Även avlopp från dusch, tvättmaskin och det som släpps ut från handdisk eller diskmaskin - efter det att du har skrapat av tallrik och kokkärl ordentligt innan. Använd gärna miljömärkta produkter. De är lätt nedbrytbara i reningsverket och skonsamma för miljön.
Det enda som får spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper. I vasken spolar du bara ner diskvatten och drycker. Ingenting annat.Läs mer på vår sida "Tänk efter före du spolar"
Pool- och bassängvatten som innehåller klor ska alltid avkloreras innan poolen töms. Detta gäller även mindre pooler som spabad och badtunnor.
Det är inte tillåtet att släppa ut klorerat poolvatten till dagvatten- eller spillvattennätet, det vill säga till fastighetens golvbrunn, toalett, kök, gatubrunnar eller motsvarande.
Det är inte heller lämpligt att släppa ut klorerat vatten i hav, sjöar och vattendrag, det skadar både växt och djurlivet.
Garage i anslutning till bostäder, som till exempel villa-, samfällighets- eller bostadsrättsgarage, utan spolmöjligheter eller tappkran, ska i första hand vara avloppslösa. Dessa har i allmänhet få fordonsrörelser och eventuellt smältvatten ska kunna avdunsta.
Garage med spolmöjlighet/tappkran, eller där större mängder smältvatten kan uppstå, ska vara utrustade med slam- och oljeavskiljare. Avloppsvattnet ska efter oljeavskiljare ledas till spillvattennätet.
Offentliga garage, parkeringshus, bussgarage och liknande ska, om det finns avlopp, ha oljeavskiljare och vara anslutna till spillvattennätet.
Fler sidor inom spillvatten
Kalmarsundsverket
Kalmars nya reningsverk, ett kretsloppsverk.
Återvunnet vatten som resurs
Dags att återvinna spillvattnet?
Slam till jordbruk
Vi återför näring till kretsloppet.
Spillvatten från företag
Vissa typer av spillvatten från företag måste anmälas.
Så fungerar reningsverket
Spillvattnet renas i olika steg.
Om kommunalt avlopp
Nittio procent av kommunens invånare är anslutna.
Tänk efter innan du spolar
Har du koll på vad du får spola ner?