Så fungerar taxan
Kalmar Vattens verksamhet är självfinansierad utan vinstsyfte, vilket innebär att inga skattemedel skjuts till för att täcka verksamhetens utgifter. De taxor som tas ut motsvarar kostnaderna på årsbasis.
VA-verksamheten i Sverige finansieras av taxor, inte skatter. Det är ett så kallat naturligt monopol, vilket innebär att varje kommun själv bestämmer sin taxa.
Kort om VA-taxan i Kalmar kommun
Kommunfullmäktige i Kalmar beslutar om VA-taxan för VA-abonnenterna i Kalmar kommun efter förslag från Kalmar Vatten. Varje år tas beslut om taxenivåer för året som kommer.
Det som påverkar taxenivån är:
- Lagen om allmänna vattentjänster säger att intäkterna för verksamheten inte får överstiga nödvändiga kostnader, på årsbasis. Det kallas för självkostnadsprincipen. Kalmar Vatten får alltså inte i förväg spara pengar till framtida investeringar.
- Löpande kostnader för drift- och underhåll av VA-anläggningarna.
- Nyinvesteringar. Föråldrade anläggningar och ledningar måste bytas ut för att:
– säkra dricksvattnet för kommande generationer
– hålla Kalmarsund badbart och minska övergödningen i vårt känsliga innanhav
– läckande ledningar måste bytas ut i fortsatt hög takt för att minska antalet akuta driftstörningar
– klimatförändringarna är en ny aspekt att ta hänsyn till i allt vi gör.
Taxans olika delar
Brukningsavgift
Brukningsavgiften har en fast och en rörlig del. Den fasta delen ska fördelas så rättvist som möjligt mellan VA-abonnenterna och är därför uppdelad i två delar:
- Grundavgift: Detta är en årlig fast avgift per fastighet eller mätställe.
- Bostadsenhetsavgift: Antalet bostadsenhetsavgifter per fastighet varierar efter hur många bostadsenheter (lägenheter) som finns på fastigheten. För lokalytor får varje påbörjad yta på 150 kvadratmeter en bostadsenhetsavgift.
Att den fasta delen av taxan delas upp i två delar gör att fastighetens avgift blir anpassad efter hur stor del av den kommunala VA-verksamheten en fastighet nyttjar. Detta gör att taxan fördelas mer rättvist och skäligt.
Den rörliga delen påverkas av mängden vatten som förbrukas. Förbrukningen mäts via fastighetens vattenmätare och avläsning sker normalt en gång per år. Vid fakturering beräknas en preliminär avgift som sedan regleras efter avläsning. Ju oftare du rapporterar in din vattenförbrukning desto bättre stämmer din vattenfaktura överens med din verkliga förbrukning. Du som har fått en digital, fjärravläst, vattenmätare behöver inte göra någon avläsning då detta sköts automatiskt av oss.
Räkna ut kostnaden för din bostad
Anläggningsavgift
Anläggningsavgiften är en engångsavgift som debiteras vid nyanslutning, och ska täcka kostnader för utbyggnad av det allmänna VA-systemet. Avgiftsskyldighet för anläggningsavgift kan även inträda då en fastighets nytta ökar, exempelvis om man uppför fler bostadsenheter på fastigheten eller om en verksamhetsyta ökar.
Tillkommande komplementbyggnad, lokalyta eller tomtyta
Avgiftsskyldighet för anläggningsavgift kan även inträda då en fastighets nytta ökar, exempelvis om man uppför fler bostadsenheter på fastigheten eller om en verksamhetsyta ökar. När bygglov beviljas inträder avgiftsskyldigheten.
- Ytterligare boende på fastigheten. Ett attefallshus som inreds med kök och toalett klassas i taxan som en bostadsenhet.
- En tillkommande lokalyta på en fastighet. För varje påbörjad 150 kvadratmeter lokalyta betalas en bostadsenhetsavgift.
- Om en fastighets användning ändras från kontor till lägenheter och det handlar om fler lägenheter än vad fastigheten redan betalat för faktureras tillkommande bostadsenheter.
- En ökad tomtyta eller en avstyckning av fastighet kan göra att ytterligare anläggningsavgift ska faktureras.
Anläggningsavgiftens fyra delar
När man betalar anläggningsavgift är den beräknad på fyra olika delar:
- Servisavgift
- Förbindelsepunktsavgift
- Tomtyteavgift
- Bostadsenhetsavgift.
Nivån på tomtyteavgiften är högre för en stor fastighet jämfört med en liten fastighet, eftersom det generellt sett kostar mer att bygga ledningar förbi stora tomter än små. För att skillnaden inte skall bli alltför stor mellan fastigheter med liten respektive stor tomtstorlek finns det en begränsningsregel för tomtyteavgiften. Den får inte överstiga summan av de övriga avgifterna (servisavgift, förbindelsepunkt och bostadsenhetsavgift).
Bostadsenhetsavgiften är en fast avgift som baseras på hur många bostadsenheter som finns på fastigheten. Med bostadsenhet menas exempelvis villa, fritidshus, eller lägenhet i radhus eller flerfamiljshus. En normalvilla betalar en bostadsenhetsavgift, medan ett flerfamiljshus, som består av flera lägenheter, faktureras flera bostadsenhetsavgifter.
Vilka lagar och regler styr vatten och avlopp?
- ABVA står för "Allmänna bestämmelser för brukande av Kalmar Vatten AB:s allmänna vatten- och avloppsanläggning". Det är en skrift som reglerar ansvarsfördelningen mellan fastighetsägare och Kalmar Vatten AB till exempel när det gäller ledningar och vattenkvalitet.
- Lag om allmänna vattentjänster (2006:412). ABVA har sin grund i denna lag.
Mer information
Kontakt
-
Kundservice
Besöksadress
Trädgårdsgatan 10
Postadress
Box 817, 391 28 Kalmar
Öppettider
Måndag–fredag: 09:00–15:00
Lunchstängt: 11.30–12.30
Fler sidor inom va-taxan i kalmar kommun
VA-taxan
Gällande avgifter för året.
Taxeutvecklingen
Stort behov av investeringar påverkar taxan.
Vad gäller för dagvattenavgifter?
Frågor och svar om dagvattenavgifter.
Frågor och svar om taxan
Hitta svaren på dina frågor.