Here you can translate kalmarvatten.se into your language.

Vattensmart

Här har vi samlat vattensmarta tips

Vi bor i en torr del av landet. I områden där vi hämtar grundvatten för den kommunala vattenförsörjningen är läget stabilt tack vare insatser som gjordes för att förstärka vattenförsörjningen under 2016-2018. Vi vill ändå uppmana alla till sparsamhet. För många områden där vatten hämtas från enskilda brunnar är grundvattennivåerna lägre än normalt även 2018.

Hur ska vi få vattnet att räcka längre? Så här kan du hjälpa till!

 • Korta ner dina duschar. 5 minuter kortare kan t ex motsvara 35-70 liter beroende på om det är ett snålspolande duschmunstycke eller ett gammalt.
 • Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer ca 200 liter. Det är mer än en medeldygnsförbrukning för en person i Kalmar.

 • Diska inte under rinnande vatten utan använd diskbalja istället. Om vattnet får stå och rinna i 3 minuter kan det gå åt 36 liter. I balja blir det bara 6-10 liter. 

Fler tips som sparar både vatten och pengar:

 • Samla regnvatten i tunnor för att vattna i trädgården.
 • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.
 • Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan du kör. Välj gärna eco-program.
 • Stäng av vattnet i duschen när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig.
 • Ta korta duschar istället för långa – utmana dig själv och var klimatsmart på samma gång!
 • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
 • Ha vatten i kylskåpet om du gillar kallt vatten, så behöver du inte spola så länge för att få kallt vatten. På morgonen kan det vara bra att spola en liten stund tills vattnet blir kallt innan du tar vatten till mat och dryck. Då vet du att du får nytt fräscht vatten som inte har stått i ledningarna över natten.
 • Tvätta bilen i automattvätt.

Är du en spara eller slösa? Längst ner på sidan Kundservice kan du testa din vattenförbrukning.

Uppropet härunder från sommaren 2016 är fortfarande aktuellt även om insatser i våra respektive kommuner gör att läget inte längre är akut. Inget vatten behöver köras över bron och alla länets kommuner samverkar idag. Vattensmart är nu en kampanj som gäller i fler län i Sverige.

Varje droppe räknas!

Under det gångna året har nederbörden varit extremt låg i vår region och vattennivå­erna har sjunkit till historiskt låga nivåer. På många håll är vattenbristen tydlig. Flera åtgärder görs i våra kommuners vattenanläggningar och en ny vattenledning har byggts för att kunna föra över vatten från fastlandet till Öland. Men det räckte inte. Hundratals kubikmeter vatten kördes varje dag över Ölandsbron för att lösa det akuta läget.

Vi har beslutat oss för att samarbeta för att lösa den uppkomna situationen, både på kort och på lång sikt. Varje droppe räknas och tillsammans kan vi, både boende och besökare, spara stora mängder vatten. Små förändringar i vardagen gör skillnad!

Malin Almqvist, T.f. Landshövding;
Ilko Corkovic,Kommunstyr.ordf, Borgholm;
Henrik Yngvesson;  Kommunstyr.ordf Mörbylånga;
Johan Persson, Kommunstyr.ordf, Kalmar;
Henrik Nilsson Bokor, Kommunstyr.ordf Torsås.

På sidan Bevattningsförbud kan du läsa mer om det tillfälliga bevattningsförbudet för kommunalt vatten som gällde i Kalmar 2016-05-15--2016-08-31.

Förbättringsförslag