Here you can translate kalmarvatten.se into your language.

Miljötips

Det kan du göra för att bidra till ett renare Kalmarsund

Kalmar Vatten arbetar medvetet med att minska miljöpåverkan. Det finns också mycket du som privatperson kan göra. Här är några enkla tips för din vardag. Små medel kan göra stor skillnad!

Dosera rätt - De flesta som bor i Kalmar kommun har mjukt vatten och behöver därför bara dosera den lägsta mängden i den tabell som finns på tvättmedelsförpackningen.

Inget skräp i toaletten -  Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som hör hemma i toaletten. Bindor, pappershanddukar, kattsand, akvariesand, kondomer, trasor och tops/bomullspinnar ska i papperskorgen. Annars finns det risk för stopp i avloppsnätet.

Lämna in farliga kemikalier - Kemikalier som lacknafta, oljerester och färgrester försämrar reningsverkets funktion, lämna in detta på återvinningsstationen istället, det är gratis.

Undvik fett i avloppet - Torka ur stekpannan före disk. Häll större mängder i en sluten plastflaska och släng det i soporna eller lämna till din återvinningscentral. Fett i avloppsledningarna kan orsaka proppar både hos fastighetsägare och i ledningsnätet.

Tvätta bilen rätt - Tvätta bilen i en tvätthall. Där finns en reningsanläggning för tvättvattnet. Om du tvättar bilen på gatan eller en annan hård yta kan det rinna rakt ut i våra vattendrag. Det är inte heller bra att leda tvättvatten från bilar till våra dagvattenanläggningar, det försämrar reningsfunktionen. Kalmar kommun rekommenderar att man inte tvättar bilen hemma. Om du inte använder avfettning kan du tvätta bilen på en gräs- eller grusyta. En viss rening av tvättvattnet sker då på din tomt. Bor du i ett vattenskyddsområde ska du aldrig tvätta bilen hemma, då kan vattentäkten förorenas.

Spara vatten - Vi lever i en torr del av Sveige. Använd vårt dyrbara resurs på ett klokt sätt.

Relaterade nyheter

Hör intervjun som P4 Kalmar gjorde den 14 mars med Jonas Heimdahl, driftchef på reningsverket. ...

3 november 2017 kl.10:37

Väsenvandring

Nu finns appar som guidar för vandringar vid vatten i Kalmar. Besök några av Kalmars vackraste platser, Stensö och Krankelösa under ca en timmes vandring. Här blir du guidad av "väsen som finns vid vattnet" och får lära d...
Förbättringsförslag